SM-GULD

Östberg/Woxling i semi och sedan Gilbertsson/Sahlberg i finalen

Årets skräll? Det känns så.

Till SM kom så många f.d. elitlag att det nästan kändes onödigt att ställa upp. Ur minnet kan man rabbla upp följande: Micke Östberg, Martin Woxlin, Adde Gilbertsson, Staffan Sahlberg, Peter Tholse, David Ask (f.d. Andersson), Anders Hellvig, Tobias Broddeskog, Pim Thunberg, Martin Jonsson, David Ottosson, Joakim Lund, Mattias Reintz, Per Åkerstedt, Mattias Johansson och sedan dessutom Manly’s kung Paul Bourne som grädde på moset.

Beachspikers hamnade i en ren GBC-grupp. Skönt på ett sätt för där var det mer normala spelare förutom Mattias Reintz som har tagit upp beachvolleyn igen. På ett annat sätt gav det en extra press att man verkligen kunde vinna denna gruppen och på så sätt få en smidigare väg i slutspelet. Det gick bra med raka set, men framförallt mot Forsgren/Olofsson var det tufft i andra set som slutade 26-24.

Efter gruppsegern blev man så här glada och framförallt lättade att man tog chansen! Man lånade slutspelets matchlinnen för att se fräscha ut på bilden.

Klart för kvartsfinal och liksom för två veckor sedan fick man möta Mattias Johansson i par med Manly’s kung Paul Bourne. En skön sovmorgon och spel först kl.13 gav en rejäl uppladdning och där plockade Beachspikers fram hela registret. Det var enhandsräddningar ibland och allmänt bra försvar med mycket taktisk placering av laget. Det blev en väldigt skön 2-0 seger och då var det klart att man möter Woxlin/Östberg i semifinal.

Seger i kvartsfinalen mot Mattias Johansson/Paul Bourne

För er som inte vet så var Micke Östberg en av Sveriges få beachproffs i slutet av -90-talet. Han levde för sporten och tränade extremt, som han alltid gör när han satsar på något. Bara för två år sedan vann han en SverigeTour! Martin Woxlin har en framgångsrik karriär som inomhusspelare men har sedan gått över till beach där han har vunnit mycket och på senare år har det varit i par med just Micke. Beachspikers första träningsläger var i Turkiet där allt startade med att Olympiern Tom Englén och Micke Östberg lockade med sig 24 hungringa beachspelare och lärde dem allt de kunde om teknik, träning men framförallt taktik och psykologi. Något som Beachspikers har haft enorm nytta av genom åren. Deras ord har ständigt ekat i huvudet i olika utsatta tillfällen under matcherna.

Ingen trodde på Beachspikers inför matchen. Allra minst de själva. Men, det började så bra. Det blev en rejäl chockstart med sidbyte vid 6-1. Sen rullade det på, motståndarna hittade sina mottag och spelade bättre en stund, men en kavalkad av tuffa servar i motvinden gav en underbar setseger med hela 21-13! I andra set var de lite bättre och vann med 18-21.

Det 3e setet började på bästa sätt och sidbyte vid 4-1. Det var egentligen aldrig nervöst för Beachspikers gjorde vad de ville. Fick man en sämre pass så kompenserade man det med en drive ner mot krysset. Fick man perfekt läge så gick man förbi blocket eller shottade dödande trots att Micke sprang som en tok där bak. Det var helt enkelt idag det skulle ske. Den efterlängtade segern! 15-10 i sista set och skrällen var klar!

Vilken skräll! Läraren fick smaka på egen medicin

Pim Thunberg hade redan börjat psykningen. ”Hoppas ni vinner grabbar, för ert spel passar mig perfekt i finalen”. Det satte Gilbertsson/Sahlberg stopp för…. Fyra timmar till finalen. Det är lång tid när man inte har någonstans att ta vägen. Med risk för kramp så vågar man heller inte bada, det blir istället magnesiumtabletter och mycket vatten samt mat som uppladdning. Lite skojspel som uppvärmning och sedan nervös vandring bort mot center court. Där håller Staffan Boom-boom Sahlberg och Adde cobra-arm Gilbertsson på och värmer upp. Folk har frågat om länk till stream, men det är knappt man vill lämna ut den ifall det kommer bli pinsamt.

När man ska börja inspike så bombar de på som vanligt och Beachspikers känner direkt att nätet är lite för högt. Troligtvis någon cm högre än 243 och definitivt högre än vad man spelat på tidigare i turneringen. Aj aj aj….

Högt nät på center court och ganska kraftig vind

Det är ingen idé att påpeka för de har precis mätt med mätstickan. Det spelar dock stor roll om den ställs uppe på en kulle i sanden eller trycks ner en bit. Ja ja, det är bara att sträcka på sig och göra så gott man kan. Benen kändes pigga och inga antydningar till kramp eller trötthet hos någon i laget.

Presentation av spelarna på Center Court

Det blir en spännande start. Ganska dåligt spel och det visar sig att motståndarna också har problem med det höga nätet. Alla spikes touchar nätkanten och det blir en del misstag. Man följs åt till teknisk timeout och sedan ytterligare ett tag. Vid under läge 14-15 vinner man tillbaka bollen och sedan börjar det…. Jocke servar bra och Beachspikers gör allt rätt eller så missar motståndarna. Poängen rullar in och när Adde går i nät på setbollen så har man vänt 14-15 till 21-15!

Förutom familjerna och några spridda skurar av spelare som hejar på Beachspiker sitter även en härlig klack från GBC med veteraner som nyss hade spelat färdigt 50+. Goa gubbar med cykeltuta och härliga hejarop. Det känns riktigt roligt att få stöd när man äntligen är i en final på center court trots att det är så sent på kvällen.

I andra set fortsätter man spela stabilt och det blir egentligen bara spännande då Sahlberg trycker dit tre bra hoppservar och närmar sig till 14-17, men även detta set slutar 21-15.

GUUUUUUULD! Det är så fantastiskt härligt och såååå oväntat.

Härliga gubbar som älskar beachvolley
Intervju med Volleyboll.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.